Örök kincsesbánya: a család

Kimeríthetetlen témának lehet nevezni a családot, ugyanis rengeteg színesebbnél színesebb történettel szolgálnak számunkra. Egyesek szerint ez áldás, mások szerint inkább átok. Hiszen kit nem hoztak kellemetlen helyzetbe a családtagjai? Viszont ezekre utólag (jobb esetben) kellemes nosztalgiával gondolunk vissza, miközben jókat derülünk.

A 2005-ös film Gerald Durell azonos címet viselő regénye alapján készült. Az író saját bevallása szerint eredetileg egy természetrajzi könyvet szándékozott írni, de elkövette azt a végzetes hibát, hogy belevonta a családját.

A történet Angliában kezdődik, majd innen költöznek Korfura. A film főbb szereplői – a kisgyerek Durell (Gerry), a hihetetlenül hiú Margot, a fegyvermániás Leslie, a nagyon meg nem értett író Larry, a gasztronómiaimádó Mama és a család mellé szegődő kedves görög, Spiro.

A film a család korfui kalandjait követi, miközben észrevétlenül a sziget élővilágán is végigkalauzol. A történet gerincét azok a helyzetkomikumok adják, amikor a család megpróbál normálisan, felelősségteljesen viselkedni – erre is utal a cím. Egyébként pedig azt is érdekes megfigyelni, hogy a család állatai hogyan gyarapodnak (a könyvben nekik kicsit részletesebben kidolgozott a karakterük), akiket szintén azonnal szívünkbe zárunk – a hűséges Rogert, az eperimádo Achillest, a törött szárnyú Quasimodót és még sokakat másokat.

Összességében mindenkinek ajánlom, aki szereti a szép tájakat és jókat akar nevetni egy könnyed filmen. A mostaniakhoz képest néha lassúnak tűnhet, de vigyázzatok, ugyanis pillanatok alatt kedvet lehet kapni egy négyéves korfui nyaraláshoz!

CSALÁDOM ÉS EGYÉB ÁLLATFAJTÁK (My family and other animals, angol vígjáték, 90 perc)

Rendező: Sheree Folkson

Forgatókönyvíró: Simon Nye

Szereplők: Eugene Simon (Gerald Durell), Tamzin Merchant (Margot Durell), Russel Tovey (Leslie Durell), Matthew Goode (Larry Durell), Imelda Staunton (Mama), Omid Djalili (Spiro)

Pontszám: 9/10