Szeptemberi programajánló

Itt a színes-szagos szeptember, újra elkezdődik a tanítás, véget ér a nyári kusza napirend – ám unatkozni most sincs idő. Íme, egy csokor fővárosi program az új évszak kezdetére, az indián nyár sokoldalú élvezetére. A kínálat rendkívül változatos, találd meg a kedvenceidet!

Nem tudod, mi hasznosat tudnál kezdeni kinőtt, megunt ruháiddal? Ez esetben mindenképpen látogass el szeptember 17-én a Gardrób Közösségi Vásárra. Az eseménynek a Király utcai Central Passage fog otthont adni 11 órától 17 óráig. A rendezvény rendkívül kötetlen, bármilyen ruhát, cipőt, ékszert árusíthatsz, amely tiszta, jó állapotú, ráadásul az áraidat is egyedül te határozod meg, s nyugtát sem vagy köteles adni. Egyedül az asztal bérleti díjára kell figyelned, illetve szükség esetén magadnak kell vállfát, kosarat stb. biztosítanod.

Ha a lélek mélyére néző, érzelmes témájú beszélgetős estre vágysz, akkor Réz Anna filozófus szeretettel vár szeptember 16-án 17 órakor a Feldmár Intézetben. Anna előadásának témája az lesz, hogy vajon hogyan élnek a fejekben a női-férfi szerepek, különös tekintettel arra, hogyan határozzák meg a mai nő viselkedését ezek a modern sztereotípiák. „Felszabadít, megbénít, vagy esetleg hidegen hagy az, amit a többiek gondolnak arról, milyennek kellene lennem? Kell ezen változtatnom? Tudok?” Ezekre és sok egyéb kérdésre is választ kaphatunk Réz Anna segítségével.

Az Akvárium Klubban párkapcsolati témájú előadást hallgathatunk meg szeptember 19-én 19 órakor. A házigazda, Vízy András Dr. Almási Kittivel beszélget majd a bizalom és a hűtlenség jelenségeiről a „Tényleg szeretsz?” programsorozat részeként. Az este különlegessége, hogy a közönség is kérdezhet, aktívan részt vehet a beszélgetésben.

Kultúraimádók számára talán a legérdekesebb esemény a Színházak Éjszakája lesz, amely szeptember 17-én ötödik alkalommal kerül majd megrendezésre 30 fővárosi színházban. A rendezvényben részt vevő színházak a megvásárolt karszalaggal szabadon látogathatók. Előzetes helyfoglalásra is van lehetőség. Évről évre egyre több intézmény csatlakozik a Színházak Éjszakájához, idén ellátogathatunk például a Thália Színházba, a Katona József Színházba, de akár a Dumaszínházba is. Az intézmények teljes listája és még több információ elérhető a szinhazakejszakaja.hu weboldalon. Nem érdemes lemaradni!

Ha a kiállítások felé vergál érdeklődésed, október 2-áig még megtekintheted a Capa Központban a Total Records – Lemezborítók: Fotográfia és zene elnevezésű tárlatot, ahol közel 400 ikonikus lemezborítót láthatunk egy helyen. Továbbá érdemes ellátogatni a Rejt/Jel/Képek’56 – A forradalom titkos művészete című kiállításra. A négy új alkotással tovább bővülő tárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban tekinthető meg, és olyan alkotók műveit vonultatja fel, akiket megihletett az 1956-os forradalom.

Zenés rendezvények tekintetében szinte végtelen a sor, ami a budapesti szeptembert illeti. Az ELTE hallgatói számára külön figyelemre érdemes egyetemünk szemeszternyitó partija, amely szeptember 22-én kerül majd megrendezésre. Az esemény érdekessége, hogy a Corvin College Night – Viva Beatz bulisorozat első állomása is lesz egyben a Corvin Clubban. A Budapest Park is több érdekes koncertlehetőséget kínál, a teljesség igénye nélkül: szeptember 16-án a Hiperkarma lép fel, szeptember 22-én a Brains és a PASO, míg másnap, 23-án a Vad Fruttik és az Esti Kornél. Szeptember 24-én a Punnany Massif, 25-én pedig az Example szórakoztat bennünket.