Tiszta szívvel

Figyelem, figyelem! Egyre jobb és jobb magyar filmeket készítenek, úgyhogy egy sikeres vizsga után iktassatok be jutalomfalatnak egy kis mozizást, nehogy lemaradjatok ezekről! A félév utolsó ajánlását a Tiszta szívvel című filmről olvashatjátok, amelyet József Attila druszája írt és rendezett.

A városban rengeteg plakáton láttam a film hirdetését, és az alapötlet plusz a szereplők körülményei nagyon megkapóak voltak számomra, úgyhogy már izgatottan vártam, hogy legyen időm moziba menni. Az utóbbi időben a negatív sztereotípiáimból is kigyógyultam a magyar filmekkel kapcsolatban, és ez alkalommal is csak erősödött bennem az érzés, hogy bizony exponenciális minőségi javulás fedezhető fel az újabb hazai művekben.

Tsizta-szívvel

 

Két alapkonfliktusa van a történetnek. Az egyik, hogy Zoli kisgyermekkora óta nem látta édesapját és haragszik rá, amiért elhagyta őt és az anyukáját. A másik az, hogy kerekesszékes. Egyértelműen ez volt az egészben az egyik legjobb ötlet, amitől különleges a sztori. Ebből adódóan több vicces szituáció is kerekedik, néhol öniróniával átitatva. Emellett azért is jó, mert tisztaszerintem a legtöbben nem tudjuk hogyan megközelíteni a témát, hogy valaki mozgássérült (mindkét oldalról nézve), mert nem lehet tudni, hogy ki hogyan reagál az adott szituációban. A film oldja ezt a feszültséget, ráadásul úgy tudom, hogy sok jelenetben improvizáltak, így valóban hitelesen láthatjuk, hallhatjuk mások gondolatait.

Kedvenc szereplőm Barba, neki zseniális (főként saját) viccei, beszólásai voltak. Egyszerűen nem lehet nem szeretni őt! Az izgalom és akció is helyet kapott ebben a bő másfél órában. Rupaszov egy volt tűzoltó, aki 3 éve tolószékes. Jelenleg bérgyilkosként keresi a kenyerét, amely üzletbe belekeveredik a két fiú, Zoli és Barba is. Ebben a helyzetben a kerekesszék tökéletes akár álcának is, hiszen ki gondolná, hogy ő a rosszfiú. Persze azért nehézségeket is okoz az állapota, de a fiúknak hála, segítsége is van a kutyaszorítóban. A munkaadó maffiózó is megér egy misét, minden üzletkötésnél ellátja Rupaszovot fegyverrel, de soha nem mulasztja el, hogy egy gagyi nejlonzacskóba beletegye előtte. Mert a fegyver az csúnya, undorító dolog, ő hozzá nem érne. A kalandokon kívül a szereplők háttere is kidolgozott. Megjelenik Rupaszov múltja, régi szerelme és a jövőbe vetett reményei. Zoli magában küzd, mert drága életmentő műtétre van szüksége, amit az apja ki tudna fizetni, de túl gőgös ahhoz, hogy megkérje erre. Közben pedig készítik a saját képregényüket Barbával annak reményében, hogy ők lehetnek a legújabb feltörekvő tehetségek. A történet, a kaland és a viccek mellett a zene is rendkívül tetszett nekem, illetve néhány animált képkocka is megjelent, leginkább a főcím alatt, amik tényleg igazán ínyemre voltak.

https://www.youtube.com/watch?v=TGHWsIvG6fk

Összességében nagyon jó volt a film, egy valami bántott csak. Pontosabban jó volt, mert pont elérte a hatását. A végén egy csavarral minden megdőlt, amit addig én elképzeltem. Ezt csak amiatt éreztem kellemetlennek, mert zavart, hogy orromnál fogva lehet engem vezetni, de hát éppen ez egy film célja, hogy valamilyen gondolatot, érzést, benyomást átadjon, és ennek ez sikerült is.

Tiszta szívvel (magyar akcióvígjáték, 2015, 101 perc)
Rendező: Till Attila
Forgatókönyv: Till Attila
Szereplők: Thuróczy Szabolcs (Rupaszov), Fenyvesi Zoltán (Zolika), Fekete Ádám (Barba Papa), Balsai Mónika (Zita)
Pontszám: 8/10

tisztaszív

Nincsen apám, se anyám,
se istenem, se hazám,
se bölcsőm, se szemfedőm,
se csókom, se szeretőm.

Harmadnapja nem eszek,
se sokat, se keveset.
Húsz esztendőm hatalom,
húsz esztendőm eladom.

Hogyha nem kell senkinek,
hát az ördög veszi meg.
Tiszta szívvel betörök,
ha kell, embert is ölök.

Elfognak és felkötnek,
áldott földdel elfödnek
s halált hozó fű terem
gyönyörűszép szívemen.

József Attila