Nyári olvasnivaló

Közeleg a nyár. Előbb persze túl kell még esni a vizsagidőszak borzalmain, de aztán ott van a jól megérdemelt pihenés, amikor az amúgy örökké rohanó egyetemistának is van ideje egy-egy hosszabb könyvet a levenni a polcról – és talán elolvasni is, mielőtt beköszönt a szeptember.

Figyelem, a “hosszabb könyv” kifejezés most hangsúlyosan nem szakirodalmat vagy ajánlott olvasmányt takar, hanem mindenféle szépirodalmi “haszontalanságokat”. Következzen tehát egy rövid lista azoknak, akiknek esetleg még nincs ötletük, mit olvassanak a nyáron. (És persze azoknak is, akiknek már van, de úgy érzik, jó könyvből sosem elég.)

Casanova emlékiratai

Matematikus, feltaláló, színházi hegedűs, kalandor, pap, alkimista, dipolmata – és még sorolhatnánk. Giacomo Casanova neve bizonyára mindenkinek ismerős, de azt tudjátok-e, milyen csellel szabadult ki a velencei ólomtetők alól, vagy hogyan lett az inkvizíció titkosügynöke? A kalandregénynek is beillő memoárban ezekről, és még sok izgalmas részletről is olvashattok a híres kalandor mozgalmas életéből.

A feltámadás elmarad

Fodor Sándor a kortárs erdélyi irodalomnak mára már megkerülhetetlen szerzőjévé vált. 2011-ben, 85. születésnapja előtti tisztelgésként megjelent A feltámadás elmarad című kötete novellaírói munkásságának legszebb alkotásait gyűjti csokorba.

Vadhattyúk

Jung Chang nagyregénye a huszadik század eleji Kínába kalauzolja az olvasót, három nő (nagyanya, anya és lánya) sorsán keresztül bemutatva egy család, három nemzedék és a kínai kommunizmus történetét. A kötetben a szerző a történelmi hitelességet és az irodalmiságot igyekszik ötvözni, az eredmény magáért beszél.

János király

Végül következzen egy dráma, amelynek elolvasása nem vesz igénybe többet néhány óránál, de aki jobban szereti a színházi előadásokat, az május 25-én az Örkényben is megnézheti Dürrenmatt komédiáját. Akinek pedig megtetszik a klasszikus Shakespeare-i királydrámák vérbő paródiája, annak ajánlom a szerző Római Birodalom bukásáról szóló – és szintén legalább ilyen szórakoztató – drámáját, A nagy Romulust is.

Sok sikert a vizsgákhoz, jó pihenést és kellemes olvasgatást mindenkinek!

Tóth Teodóra
toth.teodora@nyuz.elte.hu