Egy önkéntes élete – BL Final4 a kulisszák mögött

Május 7-8-án, a Papp László Sportarénában került megrendezésre a női kézilabda Bajnokok ligája Final4-ja, ahol a világ négy legjobb női kézilabdacsapata mérkőzött meg egymással. Jómagam lelkes önkéntesként vettem részt eme világszínvonalú sporteseményen.

Hogy a magas jegyárakon kívül mi veszi rá az embert, hogy önkéntesként dolgozzon egy sporteseményen? Valakit a kézilabda iránti rajongása, valaki a kézilabdától kapott számos dolgot (küzdőszellem, kitartás, time management, stb.) szeretné viszonozni, valakit pedig az, hogy szeretne belátni egy ekkora sportesemény rendezésének hátterébe. Engem mindhárom tényező motivált, amikor még március végén elküldtem a Magyar Kézilabda Szövetségnek a motivációs levelem és az önéletrajzom. Április elején jött is az értesítés, hogy elfogadták a jelentkezésem.

A Final4 hétvégéje számunkra – a nézőkkel szemben – nem szombaton, hanem már csütörtökön elkezdődött a feladatok és a hivatalos felszerelések kiosztásával. Mert nemcsak az élményért, hanem a számos felszerelésért is megéri önkénteskedni: ilyen az esemény emblémáival is ellátott melegítő szett (alsó, felső) és az a két póló, amit a csütörtöki eligazításon osztottak ki. Ekkorkaptuk meg a feladatainkat is, engem a négy mérkőzés előtti 4-5 perces show gördülékeny lebonyolításáért felelős csapatba osztottak be. Szerénytelenség nélkül állíthatom, hogy megálltam a helyem a rám bízott szerepekben.

Péntek reggel a pálya építését fejeztük be, a speciális gerflor borítást a német szakemberek már csütörtökön lerakták az erre beosztott önkéntesekkel. Péntekre maradt még a két kapu behozatala, a labdafogó hálók méretre szabása és felhúzása, a kispadok behozása, valamint a pálya körüli „elektronikus fal”, amin a különböző hirdetések futnak. Ebéd után (igen, mert az önkéntesek teljes cateringben is részesültek) jöhetett a négy mérkőzés előtti show próbája. A szervezőknek igen színvonalas produkciókat sikerült összehozni, többek között a Face Team, a Győri Balett, a Quantum XXL és a Nylon Group is benne volt legalább egy nyitányban. Elképesztő, hogy mennyi mindennek kell klappolnia abban a 4-5 percben ahhoz, hogy minden gördülékenyen menjen, és ne legyen csúszás az EHF-nek (Európai Kézilabda Szövetség) elküldött programban.

Final42

Szombat délelőtt a nap két produkciójának főpróbája volt, majd délután jöhetett minden élesben. Az első meccs előtti megnyitóünnepség az egyesülés köré épült, ahol a klasszikus tánc és a hip-hop egy mágikus labdáért folytatott csatában találják magukat. A két stílus egyenként is nagyszerű, ám végül a felek rájönnek, hogy egységben az erő, és így érhetik el legkönnyebben a céljukat. A második show a Győri Baletté volt, ebben a csapatszellem került a középpontba.

Mindkét nap a félidőkben és a két meccs között egy úgynevezett pólóágyúval az egyik legnagyobb szponzor logójával ellátott felsőket lőttünk a közönség közé. A szerkezet működtetése nem volt egyszerű, ugyanis a súlya kb. 500 kilogramm volt, és ezt kellett ötödmagammal felvinni a pályára és ott mozgatni. Ráadásul vasárnap a döntő félidejében a technika ördöge is közbeszólt, ugyanis az ágyú az utolsó szereplésére bemondta az unalmast, így dobálhattuk ki kézzel az ajándékokat a szurkolóknak – mondjuk én így jobban élveztem a dolgot, mintha csak a szerkezetet kellett volna mozgatni…

A vasárnapi első show egy kislány történetét mutatta be, aki arról álmodik, hogy profi kézilabdázó lesz, és láss csodát, a produkció végére az álom valóra válik, a kislány megérkezik a Final4-ra! Nem véletlen, hogy a döntő előtti show lett a leglátványosabb. A Quantum XXL és a Got Talentből ismert, teljesen egyedülálló ötlettel színpadra lépő Nylon Group (Eke Angéla és Márkus Sándor) valósággal lenyűgözte a közönséget. A döntő meccs megtekintése után még várt ránk egy pakolás, az „elektronikus fal”, a gerflor és a pálya feletti óriáskivetítő lebontása. E folyamat bőven este 11 után ért véget, de mivel az összes meccset ingyen láthattam, így az volt a legkevesebb, hogy végig ott maradok és segítek a pakolásban.

Az élménybeszámoló után jöjjön egy kis összefoglaló a mérkőzésekről! A szombati első elődöntőben a BL-címvédő montenegrói Buducnost és a győri ETO mérkőzött meg. Az elmúlt évek két legjobb csapatának összecsapása a védelmekről szólt. Hála a tervezőnek, a két játékvezető nem tolerálta a montenegróiak durva kézilabdáját, így a mérkőzés folyamán a Győr akarata érvényesült. A Rába-partiak Kari Grimsbö védéseinek, Cornelia Groot fantáziájának és Linn Jörum Sulland értékesített büntetőinek köszönhetően 21-20-ra megnyerték a mérkőzést. A döntőbe jutásért Hársfalvi Júlia – egy rossz földetérés következtében – megsérült, és így nem léphetett pályára a másnapi fináléban. A Buducnostnak most kevés volt, hogy csak Katarina Bulatovic és Cristina Neagu nyújtott igazán jó teljesítményt. A másik elődöntőben a meccs favoritjának tartott macedón Vardar Skopje teljes csődöt mondott, egyedül Andrea Lekic adta magát, ráadásul Jelena Grubisic, az ellenfél CSM Bucuresti kapusa kivédte a macedónokat csak nyomokban tartalmazó Vardar-támadók szemét. A bukarestiek végül 27-21-es győzelemmel jutottak be a fináléba. A Vardarnak zsinórban harmadszor is a bronzmeccs jutott, ám azt zsinórban harmadszor is sikerült megnyernie, ezúttal a Buducnost ellen (30-28).

A döntőben a kispadokon két nagy edző csapott össze: Kim Rasmussen és Ambros Martin. A Bucuresti – talán a Győr fáradtságának is köszönhetően – meccsben tudott maradni a kritikus periódusokban, ezek a szituációk mutatták meg Rasmussen tudását. Amikor a Győr elhúzhatott volna három góllal, Heidi Löke rossz megoldást választott (beleejtette a labdát Grubisic kezébe), majd jött a 14 gólig jutó, a gólkirálynői címet 108 góllal besöprő Isabelle Gulldén, aki visszahozta a meccsbe csapatát. Egyenlő erők küzdöttek ezen a napon, a rendes játékidőben nem is született döntés (22-22), jöhetett a hosszabbítás. A Győrnek itt is sikerült két góllal elhúzni, ám megint csak nem tudta feltenni az i-re a pontot, a Bukarest ismét kiegyenlített, így büntetőpárbaj volt hivatott eldönteni a trófea sorsát. A büntetőpárbaj szinte soha nem a hazai csapatnak kedvez, ez most is így volt: a Győr két hetest is kihagyott, így a CSM Bucuresti lett a 2015-16-os Bajnokok ligája győztese.