A szakdolgozatírás fázisai

Végül mindenkit elér ez az időszak is, mely mindenkinél egyedi tünetekkel járhat, de pár közös jellegzetességet mindenki megfigyelhet életének ezen különleges periódusában.

  1. A témaválasztás

Felkutatod a legszebb, a legérdekesebb, a legjobb, a legkülönlegesebb témát. Ekkor elhiszed, hogy tényleg valami maradandót fogsz alkotni és tudományos pályád csodálatos kiinduló lépése lesz ez a 20-35 oldalas iromány. Mindenkinek büszkén újságolod a szakdolgozatod címét, amiben tuti van legalább egy olyan szó, amit nem értenek az átlagos emberek, és ettől érzed igazán jó választásnak.

I_Choose_You_Pokemon_Gif

  1. Az első szakcikk elolvasása

A kezdeti lelkesedés akkor fog kissé alábbhagyni, amikor megpróbálod az első tudományos cikket teljes mértékben értelmezni és magadévá tenni. Hirtelen ráébredsz, hogy az eredeti nyelven nézett sorozatokból és filmekből szerzett angol nyelvtudásod nem teljesen fedi le a szakcikkek szókincsét. Sebaj, majd belejössz!

QympIwog4Fml

  1. Találkozás a témavezetővel

Miután a kezdeti nehézségeken túllendültél, itt az ideje, hogy az első megírt részt elküldd a témavezetődnek. Izgatottan várod majd a találkozót, amikor kiderül, hogy több a javítandó rész, mint a jó, és esetleg egyébként teljesen jó szándékú tanácsaival még össze is fog zavarni téged azzal kapcsolatban, hogy igazából miről szóljon a szakdolgozatod.

The-Mentor

  1. A halogatás

Úgy érzed, még ráérsz komolyabban foglalkozni a szakdolgozatoddal, hiszen te kiszámoltad, hogy két hét aktív munkával simán befejezed, neked pedig hátra van még a félévből három hónap, minek is foglalkozz vele! Ha mégis hozzálátsz, akkor alibiből megszerkeszted a tartalomjegyzéket, a fedőlapot, a köszönetnyilvánítást… stb.

tumblr_ngsjfoq9XX1qg4861o1_400

  1. Teljes pánik

Hirtelen ráébredsz, hogy már csak húsz napod maradt a szakdolgozatod leadásáig. Teljes kétségbeeséssel beleveted magad az írásba, megszakítod a kapcsolatot az összes barátoddal és a családoddal, hogy teljes mértékben koncentrálni tudj.

tumblr_inline_nls6uttlyd1qc1q51

  1. A leadáslet_me_take_a_selfie

Végül megszületik a nagy mű. Nyomtatás után már bele se mersz olvasni, nehogy észrevegyél benne valami olyan ciki helyesírási hibát, amit már úgysincs időd kijavítani, és megfogadod, hogy a következő szakdolgozatodat időben elkezded megírni. De azért a biztonság kedvéért szelfizel vele egyet és azonnal fel is töltöd a Facebookra.

 

+ 1: Az az állapot, amikor inkább írsz egy cikket a szakdolgozatírásról, mintsem hogy írd a szakdolgozatod….