A tudományos karrier és a véletlenek sorozata

Mit ér egy diploma? Mit jelent a természettudományos karrier? Bemutatásra került többféle életút és választ kaphattunk,  a minket, diákokat érintő kérdésekre. De hogy is telt a biológus karriernap?

Csütörtökön került sor a programra az IQ terápia tudománynépszerűsítő csoport és az ELTE Karrierközpont szervezésében az ELTE TTK-n. A kezdeményezés 2014-re nyúlik vissza, amikor néhány lelkes biológus és biológushallgató hagyományteremtő szándékkal több szemszögből szerette volna bemutatni a szakmát és az egyetem befejezése utáni lehetőségeket.

A nap egy ALUMNI kerekasztal-beszélgetéssel kezdődött, amelynek különböző kutatási területeken dolgozó, eltérő életúttal rendelkező fiatal szakemberek vettek részt, akik többségükben az egyetem biológus szakán szereztek diplomát. A vendégek között volt Harnócz Ágnes (mikrobiológus, a Synlab Diagnosztikai Központ munkatársa), Nix Anita (biológiatanár, pedagógus, kutyakiképző), Dr. Hangya Balázs (neurológus-matematikus a KOKI “Lendület Rendszer-Neurológiai Kutatócsoport” alapítója és vezetője), illetve Dr. Kitka Tamás (neurológus, az ATRC Aurigon Toxikológiai Kutatóközpont Kft. üzletfejlesztési managere). A beszélgetést Dr. Pásti Gabriella biológus vezette, és tanulságként levonhatjuk, hogy egy pályának nagyban alakító faktora a véletlen és a szerencse, minden tekintetben jól bevált „karrierrecepttel” senki sem szolgálhat.Azonban a szakmai tudás és kitartó munka mellett nagyon fontos a tájékozottság, a motiváltság, a kezdeményezőkészség (a beszélgetés mottója lett Nix Anita tanácsa: “Merjetek váltani!”) és minél több kiegészítő kompetencia.

A második blokkban ezen kompetenciák kis szeletkéjéhez kívánta hozzásegíteni a résztvevőket Limpár Imre, az ELTE Karrierközpont hivatásos karriertrénere. A kiscsoportos workshop keretében a jó önéletrajz és motivációs levél ismérvei kerültek boncolgatásra, különös tekintettel az apró praktikákra és a mindenképpen elkerülni javasolt buktatókra.

A nap záróelőadását Joós Andrea biológiatanár, kommunikációs szakember tartotta A tudományos diploma értéke a való világban címmel. A már szóba került véletlenek sorsalakító szerepén kívül kiemelte a kapcsolati háló fontosságát, a munkával járó kudarcok valamint az azokból történő újraépítkezés és szemléletváltás erejét. Az előadás legérdekesebb momentumának azonban az eljátékosításra (gamification) épülő pedagógiai módszer ismertetése bizonyult, mely szerint a diákok nem jegyeket gyűjtenek, hanem pontokat, munkájukat és szorgalmukat tekintve “ősleves”-ből akár “oroszlánkirállyá” vagy “hegyi gorillává” is válhatnak. Ami a legérdekesebb: meghatározott keretek között ők tervezhetik meg az évük alakulását a rendelkezésükre álló feladattípusok és anyag segítségével.

A programokkal párhuzamosan a biológus börze standjait látogathatták az érdeklődők, ahol a BD (Becton, Dickinson and Company), a TATA Consultancy Services, az Igazságügyi Szakértői és Kutató Intézetek, a Gyöngybagolyvédelmi Alapítvány, az ELTE Nemzetközi Iroda, valamint a Földművelésügyi Minisztérium Környezetügyért Felelős Helyettes Államtitkársága képviseltette magát.

Ha van kedved, inspirálódj most Te is, hogy a legközelebbi programunkon mindenképpen találkozhassunk! Az előadók szakmai tevékenységéről, érdekességekről, illetve weboldalaik elérhetőségéről a facebook.com/iqterapia oldalon olvashattok.

Reéb Zsófi

IQ terápia