Csapatszellem – A külügyi Mentorrendszer

Régi vágyam teljesült. Újra elindult a külügyi mentorjelentkezés, és végre sikerült időt szakítanom, hogy leírjam, mi is ez az egész.  A TTK diákjai –nagyban köszönhetően néhány külügyi mentor áldásos munkájának –az egész ELTE-n példaértékűvé kezdenek válni.
Ez egy csapat! Ez egy közösség! De minden csapatnak szüksége van rá, hogy néha megújuljon, új tagokkal bővüljön. Lehet, hogy pont rád van szükség, ezért leírom, miből áll ez az egész. Jelentkezni a ttk@esnelte.hu
címen tudtok, személyes önéletrajzzal, és motivácós levéllel. Halogatni nem érdemes, mert az új főnök szigorúbb, mint én voltam!

 

Ma egy olyan kari közéleti tevékenységet szeretnék nektek bemutatni, amiről a mindennapokban méltatlanul kevés szó esik, pedig hónapról hónapra egyre nő a jelentősége és szerepe: a külügyi mentorrendszer. Volt külügyi főmentorként ez egy szívemhez közeli téma, de sosem tudom, hogyan lehetne jól megközelíteni, hogy miről szól ez a rendszer. Ma így próbálom meg:

 

Mi egy külügyi mentor pontos feladata?

 A külügyi mentorok feladata a nemzetközi diákok integrációja a kari közéletbe. Nem csak arról van szó, hogy a nemzetközi hallgatók egymás között jól érezzék magukat. Az is cél, hogy a magyar és a nemzetközi hallgatók lépésről lépésre közelebb kerüljenek egymáshoz. Lehetőséget ad rá, hogy megismerj nemzetközi diákokat teljesen más országokból, vagy akár más kultúrákból. Egy félévben kb. 50 programot szervezünk. Természetesen minden hónapra jut egy nagyobb, összeltés buli, ahova mindig rengeteg nemzetközi hallgató jön mind a 8 karról, de a rendszeres eseményeink között találhatóak pub quizek, nyelvcsereestek, filmklubok, túrák, közös sportprogramok, vagy akár több napos kirándulások is. Ezeken túl van egy külön társadalmi ügyekkel foglalkozó munkacsoport is.
Szeretnénk kari szinten is egyre több eseményt szervezni, pl. társasjáték-estek, illetve a jövőben a doktoranduszok nemzetközi, angol nyelvű tudományos előadássorozata is várható. (Pl.: ha már iderángatunk valakit Afrikából, hogy környezetvédelemmel foglalkozzon, akkor lehet, hogy jobb és megragadóbb előadást fog tartani a globális felmelegedés veszélyeiről, mint amikor az újságokban olvasol róla.)
Ú
gy tűnhet tehát, hogy a mentor nélkül is csodás minden, van elég esemény, de ez nem így van. A felsorolt eseményeket mind-mind mentorok szervezik. A mentorálás feladata tehát nem az, hogy csak a saját mentoráltadra (másnéven „külfi”) figyelsz, és másra nincs lehetőséged.
Mindig is szerettük, ha valaki beletesz valami extrát, és szervez olyan közösségi eseményeket is, ami több embert is érint – és főmentorként én is akkor voltam a legbüszkébb, ha láttam, hogy egy-egy mentor kitalálta, majd végigvitte a saját kreatív ötletét, és ettől másoknak jobb lett.
Természetesen a legfontosabb mégis az, hogy a saját külfidre odafigyelj. Ki kell menni elé a reptérre, amikor megérkezik, segíteni kell neki eltalálni a szállásához, majd ezután is „fogni kell a kezét.” Segíteni kell beiratkozni a Neptunba, diákigazolványt igényelni, és egy csomó olyan feladatot, amit majd a mentorképzés során mind részletesebben elmagyarázunk.

Igazán jó külügyi mentor viszont csak akkor lehetsz, ha könnyen barátkozol, és könnyen alakítasz ki nemzetközi kapcsolatokat. Nem kötjük meg a kezed, a saját mentoráltadat oda viszed el közös programra, ahova szeretnéd. Mehettek együtt koncertre, operába, várost nézni, ebédelni, az se baj, ha együtt mentek el zoknit venni a plázába, a lényeg csak az, hogy légy eredeti, és segíts a másiknak beilleszkedni az egyetemi közösségbe.

Szervezeti felépítés

A külügyi mentorok szervezetének egyik érdekessége, hogy jelenleg (az IK kivételével) nem tagozódik bele a HÖK-be. Egy független, egész Európát behálózó diákszervezetről van szó, éppenséggel Európa legnagyobb diákszervezetéről, az Erasmus Student Networkről (ESN).

Magyarországon 16, Budapesten 10 egyetemen van jelen ez a diákszervezet, az ELTE-n épp az ezredforduló táján jelent meg. A Corvinussal holtversenyben mi vagyunk a legnagyobbak az országban, tehát egy olyan közösségről van szó, ahol bőven van mit tenni egyetemi szinten, de ha nagyon jó vagy, könnyedén kiemelkedhetsz országosan, vagy akár képviselheted egész Magyarországot (#stopsoros) Brüsszelben is, ahol a szervezet székhelye van.
Az ELTE-n belül minden karon a külügyi főmentor a legfontosabb személy, ő felel a mentorok munkájáért, ő koordinálja a csapatot, építi a közösséget, ha kell, beledöglik a munkába. A TTK épp úttörő szerepet tölt be az egyetemen belül, nálunk lett először nemzetközi diák a főmentor, Mehdi Oubahmane, kémia szakos PhD-hallgató. Jelenleg ő az, aki főmentorként összefogja a közösséget.

Mi történt az elmúlt 1 évben? Gondolatok egy volt főmentor élményeiről

Amikor tavaly januárbanfőmentor lettem, én sem tudtam, hogy pontosan miből is áll ez a feladat, ugyanis összességében véletlenül keveredtem bele az egészbe.
A legfontosabb lépés volt, hogy igyekeztünk egy minőségi és mennyiségi váltást kivitelezni. Jelenleg sokkal magasabb elvárásokat kell egy külügyi mentornak teljesítenie, mint korábban. Az egy évvel ezelőtti átlagteljesítménnyel most már külügyi mentor sem lehetsz.
Erre azért volt szükség, mert rendkívül sok negatív visszajelzés érkezett a külföldi hallgatóktól, hogy hiába kértek, nem kaptak mentort, a mentorjuk nem törődik velük, stb. Sajnos ez egy országos jelenség, Magyarországon a nemzetközi diákok 10-es skálén 4.9-re értékelték 1,5 éve az ESN munkáját országos skálán – ez kiugróan alacsony európai érték. Bár az ELTE-ről nincsenek pontos adataink, mind én, mind Mehdi eltökéltük, hogy ezt az értékelést a TTK-n minimum 7, de lehetőleg 8-as érték fölé tornázzuk. Ezt főleg egy teljesen új mentorgeneráció kinevelésével lehetett elkezdeni, a csapat jelenlegi magját leginkább ők dominálják. (Pl. a főmentor, Mehdi is az elmúlt 1 évben csatlakozott.) Próbálunk egyre több olyan programot szervezni, ami nem a bulizásról és a rövidtávú élményhalmozásról, hanem a hosszútávú közösségépítésről szól. Ez azért fontos, mert míg egy évben kb. 2×30 diák érkezik a karra, hogy 1-2 félévig tanuljanak itt, addig teljes MSc/PhD-képzésekre több mint 100 hallgató érkezik egy évben, és ők a képzés típusa miatt tovább is maradnak itt, gyakran Magyarországon képzelik el a jövőjüket is. Sajnos ez nem minden karon van így, páldául az ÁJK-ra évente három ilyen hallgató érkezik, ezért a TTK-n külön feladatunk, hogy még az ESN-en belül is tudatosítsuk, mennyire fontos azoknak a hallgatóknak a képviselete, akik nem csak egy szemeszterre érkeznek az ELTE-re. Ilyen programok például a társasjáték-estek is, illetve karácsonykor szerveztünk külön kari nemzetközi karácsonyt, ahova – nagy örömünkre – hihetetlenül sokan jöttek el.

Szintén az állandó programjaink közé tartoznak a karról sarjadó nemzetközi sportesemények is, például minden vasárnap tartunk egy közös margit-szigeti futást.

 

Sajnos sok olyan programot szerveztünk, ami egyszer-egyszer sikeres volt, de hosszú távon nem tudtuk fenntartani őket, például közös túrák, ezért van szükség Rád!

 

Hogyan kell jelentkezni?
Hiszünk abban, hogy minőségi munkát csak minőségi csapattal lehet elérni. Mivel önkéntesekről van szó, a motiváció fenntartására a legjobb módszer a közösségi szellem, illetve, ha olyan emberekkel dolgozhatsz együtt, akiket ismersz, kedvelsz, és jól dolgoztok csapatként.
Ha úgy döntesz, hogy jelentkezel, az még egyáltalán nem jár végleges elköteleződéssel, egy rossz mentor rosszabb, mintha nem is lenne mentor, inkább 10 jó csapatjátékos, mint 20 munkakerülő legyünk! A személyes önéletrajzod és motivációs leveled elküldése után meg fogunk keresni, hogy egyeztessünk egy személyes interjút. Itt többen is fognak neked változatos kérdéseket feltenni, illetve szituációs játékokra is számíthatsz. Természetesen itt nem az fog érdekelni minket, hogy mennyit tudsz már a külügyi mentorrendszerről, inkább azt próbáljuk feltérképzeni, hogy mennyire jó az angoltudásod, és mennyire lennél jó külügyi mentor. Minél hamarabb küldöd be a motivációs leveled, annál jobb helyzetben vagy, ugyanis ha március 21-ig meg tudjuk ejteni a mentoros interjúdat, és úgy gondoljuk, alkalmas vagy arra, hogy mentorrá válj, akkor még lehetőséged lesz részt venni a március 23-25 közötti külügyi mentortáboron. Ezen a mentortáboron tudod elsajátítani a mentorkodáshoz szükséges elméleti tudnivalókat, mert a szombati napon mindig egy egész napos képzést tartunk. Ezt foglalja keretbe a pénteki nap és a szombat este, ahol viszont a közösségépítés, a szórakozás, és a többi karról is érkező, kb. 70-80 másik külügyi mentor megismerésén van a hangsúly. (Ami a mentortáborban történik, az ott is marad.) Végül vasárnap egy tóparti ebéddel zárul a program. A mentortábor színvonalát talán megmutatja a tény, hogy 2017-ben ez volt az ESN Hungary (tehát a 16 egyetemet átfogó országos elnökség) díjazása alapján az év külügyi mentoroknak szóló eseménye. (Egyébként megnyertük az Év Honlapja Díjat is, de ez nem volt olyan meglepő, mert kicsit korábban már megnyertük ezt a díjat összeurópai szinten is.) Tehát, ha szeretnél kicsit többet megtudni a külügyi mentorrendszerről, és az ESN-ről, akkor keresd meg Európa legnagyobb diákszervezetének elismerten legjobb, 40 országban is páratlanul kiváló honlapját (www.esnelte.hu)! Ha minden jól megy, és a mentortábor után úgy döntesz, tényleg szeretnél külügyi mentorrá válni, akkor áprilistólszeptemberig közösen dolgozhatsz a már mostani kari külügyi mentorokkal, meghívunk az eseményeinkre és közös csapatépítéseinkre, hogy belülről láthasd a jövőbeni munkád.

Végül, szeptemberben te is Colgate-mosollyal üdvözölheted a ferihegyi reptér várójában legújabb mentoráltjaid, potenciális új nemzetközi barátaid.

Ha sikerült felkeltenünk az érdeklődésedet, akkor nyugodtan jelentkezz, írj e-mailt a ttk@esnelte.hu címre! Ne feledd, nekünk nem az számít, hogy most hol tartasz, hanem hogy közösen hova juthatunk.