A Viszkis

Az évtized magyar akciófilmje

Komoly érzelmeket váltott ki az emberekből a november végén mozivásznakra került újabb magyar produkció. Mindenkinek volt véleménye róla, akár látta, akár csak tervezte, hogy megnézi. A film a „Viszkis” néven elhíresült bankrabló történetét és életét mutatja be, gyerekkorától egészen az elfogásáig.

Ambrus Attila, a „Viszkis” gyerekkori álma volt, hogy profi jégkorongozó legyen. Egy nehéz erdélyi gyermekkor után Magyarországra szökött, és vágya beteljesüléseként bekerült a Dózsa jégkorongcsapatába. Az állampolgárság megszerzéséhez és a megélhetéséhez pénzre volt szüksége, ezért egy veszélyes és sokkal jövedelmezőbb másodállás után nézett. A kezdetben apróbb bankrablások egyre keményebbé váltak. Összességében mintegy 30 intézményt fosztott ki: bankokat, postafiókokat és takarékszövetkezet. A rendőrség tehetetlen volt, semmit sem tudtak az elkövetőről, aki ilyen szempontból profi „munkát” végzett. Hét éven keresztül folyt a macska-egér harc a rendőrség és „Viszkis” között a 90-es években. Végül egy bankrablás után a bűntársa buktatta le, a rendőrség csak így tudta elkapni az ártándi határátkelőhelynél.

A közvélemény nagyon felkapta Ambrus Attilát, az emberek szerették, a XX. század Rózsa Sándorát látták benne, aki kijátszotta a rendszert és borsot tört a rendőrség orra alá. Becenevét onnan kapta, hogy a szemtanúk csak annyit tudtak mondani róla, hogy erős alkoholszagot árasztott, ezért a média ragasztotta rá a „Viszkis rabló” nevet.

A filmen a történet párhuzamosan fut: Ambrus Attila vallomásában a saját szemszögéből mondja el az eseményeket a rendőrségi irodában, közben az őt üldöző nyomozó félbeszakítja és rávilágít az ügy másik oldalára, hogy ezek a bűncselekmények valójában milyen következményeket vontak maguk után. A film nagyszerűsége pont ebben rejlik: egyszerre kelt a nézőben empátiát és világít rá a szikár tényekre. Ugyanakkor nem tör pálcát Ambrus Attila felett, a megítélését teljes mértékben a nézőre bízza. Bemutatja azt, hogy semmi sem mondható csak feketének vagy fehérnek. A film karakterei is ezt erősítik, amikor egyszerre ismerjük meg a szereplők jó és rossz tulajdonságait.

A mű hatalmas sikert aratott. Már megjelenése első hetében 87 ezer ember tekintette meg, mára már több mint 300 ezer fölött van a nézettsége (forrás: Filmforgalmazók Egyesülete). Nem is véletlenül vezette a magyar toplistát: a történet könnyed, izgalmas, akcióban gazdag, humoros, ugyanakkor tartalmaz romantikus szálat is. A „Viszkis” élete eseményekben nagyon gazdag, felvonultat mindent, ami ahhoz kell, hogy filmen „eladható” legyen. Természetesen a sikerhez hozzájárul a remek forgatókönyv, a kiváló rendezői és operatőri munka, és nem utolsó sorban a színészek hiteles játéka is.

A magyar nézőkben az utóbbi időkig élt a hazai filmekkel szembeni előítélet, de az elmúlt pár év filmjei és ezek sikerei bebizonyították, hogy a magyar mozit nem kell temetni, az érdemes a bizalomra. Ezt támasztja alá A Viszkis című alkotás is, amely a legjobb amerikai gengszterfilmekkel is felveszi a versenyt. Élvezetes, és garantáltan nem hagy maga után hiányérzetet a nézőben. Megtekintését mindenkinek csak ajánlani tudom!

A VISZKIS (magyar akciófilm, 126 perc, 2017)

Rendező: Antal Nimród

Forgatókönyvíró: Antal Nimród

Szereplők: Szalay Bence (Ambrus Attila), Móga Piroska (Kata), Schneider Zoltán (nyomozó)

Értékelés: 10/10