EBben biztos lehetsz! Avagy mi is az az Ellenőrző Bizottság (EB)?

Többen találkozhattatok már a Nyúz hasábjain is az Ellenőrző Bizottsággal, de eddig jobbára csak az EB tagi pozíció betöltetlenségéről olvashattatok. Ennek oka részben az lehet, hogy a bizottság munkája kevésbé látványos, mint például a TTK HÖK referenseinek munkája, ettől függetlenül az EB nagyon fontos feladatot lát el az Önkormányzat életében. Ezzel a cikkel szeretném közelebb hozni az EB-t a hallgatókhoz, bepillantást nyújtva a feladatköreibe, hátha ezzel ismertebbé, szerethetőbbé tehetem a szemetekben.

Az Ellenőrző Bizottság feladatát Önkormányzatunk Alapszabálya rögzíti, ez alapján az EB olyan független testület, amely a Küldöttgyűlés felhatalmazásával az Önkormányzat szabályszerű működéséért felel. Ez így elég száraznak tetszhet, de az elkövetkező sorokban igyekszem eloszlatni a ködöt.

A Bizottság feladatai közé tartozik a küldöttgyűlési és választmányi üléseken a határozatképesség folyamatos ellenőrzése, a szavazások lebonyolítása és a szavazati arányok nyilvánosságra hozása mind titkos, mind nyílt szavazások alkalmával. Ebből következik, hogy EB-tag nem lehet képviselő, és értelemszerűen más tisztséget sem tölthet be, valamint nem lehet a Választmány tagja sem.

A döntéshozó testületek, illetve a tisztségviselők munkájának ellenőrzésén túl, még van egy nagyon fontos feladatunk. Ez pedig olyan ellenőrzések lefolytatása, amelyet az Egyetem bármely polgára kezdeményezhet írásban, amennyiben kifogása van a meghozott döntésekkel vagy a tisztségviselők munkájával kapcsolatban. Ezekről az ellenőrzésekről állásfoglalásokat készítünk, melyek kötelező érvényűek a kifogásolt személyekre, amennyiben bebizonyosodik a személyi felelősség.

Mint azt láthatjátok a mi munkánk inkább a háttérben zajlik, nagyrészt papírmunka, például a tisztségviselők titoktartási, és tisztségváltás esetén az átadás-átvételi nyilatkozatok elkészítése és kezelése. Ezekhez a feladatokhoz elengedhetetlen az Alapszabály, az ügyrendek, és az egyetemi szabályzatok pontos ismerete. Apropó ügyrendek. Ez a kifejezés még ismeretlen lehet, de semmi ördöngösség nincs benne. Mindegyik döntéshozó testület rendelkezik egy-egy ügyrenddel, így Önkormányzatunkban a Küldöttgyűlés, a Választmány, a Választási Bizottság, és természetesen az Ellenőrző Bizottság is. Ezek csupán a testületek operatív működéséről rendelkeznek, jórészt az Alapszabály bővítményei.

Így elsőre unalmasnak és bonyolultnak tűnhet a munkánk, de amennyiben az embert érdeklik a szabályzatok és szívügyének tekinti azok betartatását is, hamar rutinossá válhat és élvezni tudja ezt a tevékenységet.

Ha felkeltette az érdeklődésedet a munkánk és szeretnél még többet megtudni, keress fel a fogadóórámban a Déli Hallgatói Irodában keddenként 12-14 óra között vagy az Önkormányzat honlapján található elérhetőségeim egyikén.

Barátsággal,

 

Papp Tamás

ELTE TTK HÖK

Ellenőrző Bizottsági elnök