Merj kérdezni!

Gyakori kérdések az ösztöndíjakkal kapcsolatban

Rengeteg dologban bizonytalanodik el egy hallgató, miközben az ösztöndíjak világában barangol. A következőkben néhány gyakori kérdést igyekszem megválaszolni, hátha ezzel a jövőben segíthetem az átláthatóságot.

 „Mit csináljak, ha nem értem mit-hogyan-hová kellene feltöltenem a Neptunba?”

Keresd fel az ösztöndíjakért felelős referenst e-mail-ben vagy személyesen, és ő segíteni fog neked! Ne félj kérdezni, nincs rossz kérdés, ha ez azt segíti, hogy sikeresen tudj pályázni!

„Nem szeretem a Neptunt… Pályázhatok inkább személyesen, papíron?”

Nem, pályázni a jelenleg érvényben lévő kiírások szerint a Neptunban kell.

„Hiába igényeltem a papírt már 3 napja, még mindig nem adták oda, és így önhibámon kívül nem tudok pályázni! Mit tegyek?”

Sajnos a határidők jogvesztők, és az, ha te magad nem kérted ki idejében az igazolást, önhiba. A kiírás legalább 30 nappal a leadási határidő előtt nyilvánosságra kerül, a nehezebben beszerezhető igazolások összeszedését megéri ekkor elkezdeni.

„Nem kaptam vissza hiánypótlásra a rendszeres szoctám kérvényem, pedig egy hiánypótlás mindenkinek jár, nem?”

Egyetlen esetben nem jár hiánypótlás – amennyiben egy kötelező dokumentum hiányzik vagy nem megfelelő.

„Ha az előző félévben elfogadták az adott igazolást, akkor most miért nem?”

A pályázati kiírások mindig adott félévre szólnak és bármikor jöhetnek változások, így fontos, hogy akkor is átnézd a kiírást, ha már több félév óta pályázol az adott ösztöndíjra.

„Különleges eset áll fent nálunk, így nem tudom mit csináljak. Akkor most pályázni se tudok, ha nem tudom egyértelműen igazolni?”

Kérlek írj, és jelezd a problémádat e-mail-ben, vagy keresd fel személyesen az ösztöndíjas tisztségviselőt! Ha időben jelzed a gondodat, akkor biztosan tudtok közösen megoldást találni rá!

„Ha visszakaptam a kérvényem hiánypótlásra a rendes leadási határidőn belül, akkor ismét le kell adnom, ha a hiánypótlási idő alatt szeretnék pótolni?”

Nem, egy személy egyszer hiánypótolhat, függetlenül attól, hogy ezt a leadási határidő előtt vagy a hiánypótlási időn belül teszi meg. Csak akkor add le ismét a kérvényed, ha pótoltad a hiányzó dokumentumot!

„Elfelejtettem leadni határidőig a pályázatot! Hogyan tudnám pótolni?”

Sajnos sehogyan, mivel a határidő be nem tartása jogvesztő.

„Miért nem kaptam meg aznap az ösztöndíjat, amikor a Neptunban ki volt írva?”

Van átfutási idő, és a Neptunban a számfejtés napja jelenik meg. Ellenőrizd az adott félévi dokumentumból, hogy mikor vannak az utalási napok.

„A Neptunban teljesített az ösztöndíj, mégse kaptam meg… miért?”

Van átfutási idő, amíg elér a számládra az ösztöndíj. Emellett fontos, hogy a bankszámlaszámod is rögzítve legyen!

„Ha kapok x rendszeres ösztöndíjat, akkor nem pályázhatok y egyszeri ösztöndíjra?”

De igen, mert nincsenek összefüggésben, tudsz pályázni!

„Honnan tudjam, hogy jogosult vagyok-e pályázni?”

A kiírás mindig tartalmazza, hogy kik pályázhatnak az adott ösztöndíjra.

„Mikor lesz eredménye az egyszeri kulturális pályázatomnak?”

A leadási határidő után általában egy héten belül lezajlik a KÖB ülése, ahol döntés születik a kérvényedről. Az utalási listák és egyéb adminisztratív teendők után várható kiértesítés.

„Ha november elején pályáztam egyszeri sport ösztöndíjra, és elfogadták a kérvényem, akkor mikor kapom meg?”

Amennyiben a november eleji leadási határidőn belül pályáztál, és a novemberi ülésén a KÖB elfogadta a kérvényedet, akkor decemberben kaphatod meg az ösztöndíjat.

„Visszakaptam javításra a kérvényemet, de nem értem miért! Hol tudom megnézni az indokot?”

A leadott kérvényeid között a javításra kattintva megnyílik a kérvény, és látni fogod melyik mezőnél szükséges javítanod. Kérlek, ügyelj rá, hogy addig ne add le ismét a kérvényt, amíg nem pótoltál minden hiányzó dokumentumot!

„Szeretnék hiánypótolni valami olyan dokumentumot, amelyet nem jelöltem külön és ezért nem is küldték vissza.. Mit tegyek?”

Írj emailt vagy keresd meg személyesen az ösztöndíjas tisztségviselőt, aki kérésedre vissza fogja küldeni a pályázatot hiánypótlásra, ha még korábban nem használtad el az egy lehetőséget.

Összességében azt tudom javasolni, hogyha bármi miatt kérdés merülne fel bennetek, ne habozzatok felkeresni a megfelelő személyt a válaszért – nincs felesleges kérdés és reménytelen szituáció, azonban a határidők lejárta után már segíteni is sokkal nehezebb, sőt, sokszor lehetetlen. Ha úgy érzitek, kérdésetek van, kérjetek minél hamarabb segítséget.

Dohány-Juhos Nikolett

Ösztöndíjakért felelős referens

osztondij()ttkhok.elte.hu

ELTE TTK HÖK

Rövidítések, melyek gyakran felmerülhetnek:

EHSZÖB – Egyetemi Hallgatói Szociális és Ösztöndíjbizottság

HJB – Hallgatói Jogorvoslati Bizottság

HPO – Hallgatói Pénzügyek Osztálya

KÖB – Kari Ösztöndíjbizottság

TH – Tanulmányi Hivatal