MaFiHE

 

Bemutatkozik a Magyar Fizikushallgatók Egyesülete

Az ELTE-n viszonylag kevés a diákszervezet egy 21. századi egyetemhez képest, de a Magyar Fizikushallgatók Egyesülete szeretne üde színfolt lenni ezen a palettán. Új elnökséget választottunk a félév elején, és az őszi szünet porát lerázva szeretnénk bemutatkozni Nektek.

A MaFiHE egy közhasznú egyesület, amely 1988-ban alakult, a kor felsőoktatási légkörét épp meglovagolva. Az azóta eltelt lassan 30 évben sokat változott a világ, de szerencsére az egyesület nem szűnt meg működni, a mai napig töretlenül küzd, hogy a felsőfokú fizikusképzés színvonalát és a nemzetközi kapcsolatokat ápolja, egyetemi hallgató tagjai számára minél jobb szolgáltatásokat nyújtson.

De kik is vagyunk pontosan?

Somogyfoki Réka: elnök

Kedves Hallgatók!

Köszönöm a bemutatkozási lehetőséget. Azért is fontos ez számomra, mert most kapcsolódtam be igazán a MaFiHE tevékenységébe: idén ősszel ugyanis megválasztottak az ELTE Helyi Bizottság elnökének. A hallgatói élet mellett fontosak számomra a saját tanulmányaim is, amelyekkel jól haladok másodévesként elméleti fizika szakirányon. Szabadidőmben néptáncolok, koncertekre járok vagy a családommal vagyok. Keressetek bátran!

Azt szeretem a legjobban a MaFiHE-ben, hogy közösséggé formál, kapcsolatot teremt évfolyamok, sőt városok és intézmények között. Ja, és van forró tea. *.*

A kedvenc fizikusom Tesla, mert hihetetlenül őrült volt, és szerelmes volt egy galambba.

A kedvenc MaFiHE-s eseményem elnökként természetesen mindig az épp soron következő elnökségi ülés.

Farkas Lili: titkár

Sziasztok!

Fizika BSc-s hallgató vagyok, most kezdtem a második évemet. Nem ismeretlen számomra a MaFiHE EHB, ugyanis tavaly, gólyaként, szintén én töltöttem be a titkári pozíciót. Jelenleg meteorológia szakirányon tanulok, próbálok ügyesen haladni a dolgaimmal, megtanulni angolul, és a rendelkezésetekre állni, ha kérdésetek van.

 Mit szeretek legjobban a MaFiHE-ben? Az összetartást, irodai jó hangulatot, kölcsönös segítségnyújtást, barátságok és szerelmek születését, na meg persze a sok mosogatást a többiek után.

A kedvenc fizikusom Joule, mert iszonyat elvetemült, hogy még a saját nászútján is a fizikával foglalkozott: egy vízesés tetején és alján próbált hőmérsékletet mérni egy állítólag 100+ méteres hőmérővel, hogy bizonyítékot találjon a munka és a hő kapcsolatára. A sztori szerint a felesége addig a kocsiban várt rá.

 A kedvenc MaFiHE-s eseményem A Tea és Kex, mert mindig érdekes az órákon kívül is találkozni az adott tanárral, arról nem is beszélve, milyen más utána hallgatni az előadásait, hogy jobban ismerjük a magánéletét.

 Dobos Csenge: általános elnökségi tag

Sziasztok!

Fizika Bsc-s gólya vagyok. Azért szerettem volna csatlakozni a MaFiHE-hez és általános elnökségi tagként segíteni a munkáját, mert nagyon szimpatikus volt ez a közösség, illetve tetszettek a programok, amik a MaFiHE rendezésében kerülnek megrendezésre, és szerettem volna segíteni ezek szervezésében, lebonyolításában.

Szabadidőmben olvasok, rajzolok, festek. Nagyon élvezek mindenféle kreatív alkotómunkát. Egyelőre még én is ismerkedem a MaFiHE-vel, de ha bármi kérdésetek van forduljatok hozzám bátran! Ha tudok segítek, ha nem, akkor kerítek valakit, aki tud. 😉

Azt szeretem a legjobban a MaFiHE-ben, hogy lelkesek és motiváltak a tagok, jó hangulatúak a programok.

 A kedvenc fizikusom Feynman, mert játékos, jó humorú ember volt, aki hozzám hasonlóan nem csak a természettudományok, de a képzőművészet iránt is érdeklődött.

 A kedvenc MaFiHE-s eseményem a deriválóbajnokság volt eddig. Gólyaként még nem sok MaFiHE-s programon volt alkalmam részt venni. Az eddigiek közül azért ez a kedvencem, mert igazán jó hangulatú esemény, ahol sok új embert lehet megismerni akár más egyetemekről is.

 Pesztránszki Márton: PR-felelős

 Sziasztok!

Másodéves fizika BSc-s hallgató vagyok. Idén másodjára vállalok szerepet a MaFiHE EHB-ban.

Az én feladatom, hogy az aktuális programjainkat ismertessem veletek és ellássalak benneteket fizikusokhoz méltó pólókkal. Azért vállaltam ezt a tisztséget, mert szeretem a helyi fizikás közösségünket, és jól esik, hogy értéket tudok hozzátenni. Fizika szakon belül a biofizika érdekel, így erre szakosodtam. Szabadidőmet hozzám közel álló emberekkel szeretem eltölteni, velük jókat szoktam beszélgetni, vitatkozni; szeretek moziba, könyvesboltba járni, zenét hallgatni.

A MaFiHE-ben az irodát és a közösséget szeretem a legjobban.

Nincs kimondottan kedvenc fizikusom, a hazai feltalálóinkat tudom leginkább közel érezni magamhoz – hiszen ott élek és tanulok, ahol annak idején ők –, így például Neumann Jánost, aki korszakalkotó dolgokat alkotott számos területen, és még tudóstársai is a következő módon jellemezték: “A legtöbb tudós azt fedez fel, amit tud, Neumann azt, amit akar”.

A kedvenc MaFiHE-s eseményem a Tea és Kex, mert itt az oktatóink emberi oldalát is megismerjük.

Máthé Marcell: FÓKA-koordinátor:

Sziasztok!

Harmadéves fizikushallgató vagyok. Hosszú ideje szeretnék fizikus lenni, emiatt sok időt fordítok a tanulásra. Persze, amikor a szabadidőm engedi, szívesen sportolok (kosárlabdázok, futok, thai boxolok), valamint szeretek számítógépes játékokkal játszani.

Azért lettem FÓKA-koordinátor, mert amikor gólya voltam, nekem is nagyon sokat segített a FÓKA [Fizika Oktatás az Alapoktól], és amikor ez a tisztség megüresedett, úgy éreztem, én is szeretnék segíteni másokon.

Mit szeretek a legjobban a MaFiHE-ben?

Szerintem az egyetemen nagyon fontos, hogy ne csak mint hallgatók legyünk részesei az egyetemi életnek, hanem egy közösséghez is tartozzunk azon belül. A MaFiHE-ben mindig jó a légkör, gondolok itt a közös teázásokra vagy a közös tanulásokra.

A kedvenc fizikusom Faraday, mivel csupán kísérletekkel, különösebb matektudás nélkül, csakis a megfigyelésekre alapozva nagyon alapos és pontos összefüggéséket tudott feljegyezni az elektromágnesség területeén.

A kedvenc MaFiHe-s eseményem nekem is a Tea és Kex, nagyon hasznos és élménydús programnak gondolom, és még sosem bántam meg, hogy elmentem rá; mindig jó hallani az oktatók sztorijait és vicces történeteiket, amik nagyon inspirálóak tudnak lenni.

Meleg András: programfelelős

Tavaly gólyaként hagytam, hogy beszippantson az ELTE közösségi szelleme, és több diákszervezetben is elkezdtem aktív szerepet vállalni. Remélem, a fizikusoknak szóló programok szervezése egy kiváló út lesz ahhoz, hogy bebizonyítsam, elsősorban fizikus vagyok, és csak utána minden más.

Szeretek sportolni, amatőr szinten triatlonozni, vagy éppen filmeket nézni. (Film > sorozat.) Másokért dolgozni, küzdeni sokkal jobban tudok, mint magamért. Éppen ezért nem meglepetés, hogy szeretek szervezni, legyen az haveri sörözés, házibuli vagy egy rögtönzött forradalom.

Azt szeretem a legjobban a MaFiHE-ben, hogy úgy érzem, folyton okosabb emberek vesznek körül, mégis befogadnak, és a csapat részének tekintenek. Szeretem látni, hogy van hova tartani.

A kedvenc fizikusom Arkhimédész, mert nem igazán fizikus volt, de messze megelőzte korát. Hozzá kötődik az első fizikás sikerélményem is, amikor hetedikben egy órai kísérletezésre készülve véletlenül felfedeztem a törvényét; emlékszem, hogy anno teljesen bezsongtam tőle.

A kedvenc MaFiHE-s eseményem a Sqü, és hozzá az éjszakai túra. Fizikus esküt csak egyszer tehetünk, és szerintem az is epikus, hogy éjszaka túrázunk, mint a “fizikus hadsereg”, hegynek föl, völgynek le, dalolva – meg egyebek –; egy emberöltőnyi hagyomány egyesül ilyenkor abba az egyetlen estébe.

MaFiHE iroda

Ha tettél valaha egy kört az Északi épület második emeletén, fel kellett, hogy tűnjön a 2.106-os terem ajtaja, legalább a sok színes plakát miatt. Ide bármikor betérhetsz, ha nyomtatásra, mikrózásra vagy társaságra van szükséged (ez főleg a fizikusoknak szól, de nem dobtunk még ki senkit, és a panaszkönyvet is jól látható helyre tettük).

A mikrózás ingyenes, a nyomtatás 10 Ft/oldal (MaFiHE tagoknak 8 Ft/oldal). További hasznosságok az irodával kapcsolatban, hogy kölcsönvehetsz egy jó kis Bronstejnt, ha elfelejtettél hozni a ZH-ra, evőeszközöket, ha az maradt otthon, használhatod a számítógépet, ihatsz egy jó teát vagy válogathatsz jobbnál jobb pólóink és ajándéktárgyaink között (a súlyosan alulértékelt gravírozott MaFiHE feliratos laposüvegből még neked is jut!).

MaFiHE tagság

Az évi 1000 Ft-os tagdíj ellenében számíthatsz nyomtatási kedvezményre, nagyobb esélyre, hogy bejuss az ICPS-re (International Conference of Phyisics Students; lásd: internet), kedvezményre a minden évben megrendezett CERN kiránduláshoz és egy nagy-nagy adag szeretetre, hiszen ez olyan hozzájárulás, amit a nektek szervezett programokba forgatunk vissza.

Az alábbi programokra számíthattok tőlünk mindenképp:

  • TDK hét (november 13-16.): kiváló példája annak, milyen szakmai eseményeket szervezünk. A tudományos teljesítmény az ELTE elismertségének zászlóshajója, és a TTK ebben hatalmas szerepet játszik. Mint minden évben, idén is várunk titeket a hagyományos TDK hetünkkel, ahol a szak oktatói bemutatják majd nektek azokat a témáikat, kutatásaikat, ahova jelentkezhettek melléjük TDK-zni, vagy szakdolgozatot írni. Reméljük, a hét után tisztábban láthatjátok majd az esetleges kutatási lehetőségeiteket.
    Időpont és helyszín: minden nap 18-21 óra között, az 1.71-es Pócza Jenő teremben.
  • Tea és Kex (november 22): a Tea és Kex során nem pont a zh-kon és a tanuláson van a hangsúly, hanem, hogy egy kicsit jobban megismerjük egy-egy oktatót.
  • 1. Fizikus foci: sajnos a rossz időjárás miatt ez az október 23-ra tervezett epikus sportfesztivál elmaradt, de nem fogjuk hagyni, hogy némi elvetemült rossz időjárás gátat szabjon a legnagyobb bombagóloknak. Figyeljétek a FB-ot és gyertek el szurkolni/játszani – bomba jó lesz.
  • Karácsonyi meglepetésprogram: hát ez ugyebár meglepetésprogram lesz…
  • Integrálóbajnokság: Meglepően nagy sikert aratott a vadiúj deriválóbajnokságunk. A néha kaotikus szervezés ellenére úgy láttuk, sokan élveztétek, ezért decemberben elhozzuk nektek a lvl 2-es verziót, és deriválás helyett integrálni fogunk.
  • Országos Előadói Verseny (tavasz): a TTK-ra nem feltétlenül jellemző, hogy szeretne minél gyorsabban minél jobb előadói technikát akasztani az emberre, éppen erre jött létre az országos előadói verseny. Itt megpróbálhatod előadni bármilyen szívednek kedves, tudománnyal kapcsolatos témád, és a bölcs és pártatlan zsűri szakmai tartalma helyett az előadásmódodat fogja értékelni.
  • Fizikus Téli Iskola: A legjobb vizsgaidőszak utáni afterparty – egy egész hétvége két külön szakmai témával, nemzetközi előadókkal.
  • ICPS – az egyetlen: International Conference of Physics Students, a legnagyobb európai fizikus diáktalálkozó.
  • CERN-kirándulás: A MaFiHE minden évben megrendezi a szokásos, éves CERN kirándulását is, ez természetesen idén sem lesz másképp. Ráadásul itt akár más egyetemekről is megismerhettek majd fizikusokat.
  • Fizikus hétvégék: Nem csak az ELTE-n vannak fizikusok, az ELTE Helyi Bizottságaként pedig az is fontos feladatunk, hogy az ország többi fizikusát is megismerhessétek, így a jövőben szeretnénk minél több fizikushétvégét is megszervezni, ahová közös leutazást tervezünk.

Ezek lennénk mi; a tanévben szeretnénk elérni, hogy minél jobban megismerjétek és megszeressétek a MaFiHE-t és egymást is. Sziasztok!