Dunakanyar – A mini-Vaskapu

Mindenki a szabadba!

A Dunakanyar az egyik legkülönlegesebb, legvarázslatosabb helye szerény hazánknak, melyet keresztül-kasul bejárva számos nagyszerű kalandban lehet részünk. Mi most igazi hiánypótlásként összeszedtük az összes „mainstream” programot, melyet nem érdemes kihagynotok!

Esztergom után a Duna a Börzsöny és a Visegrádi-hegység között tör utat magának, majd dél felé fordul és folytatja Fekete-tengerig tartó 2850 kilométeres útját. Európa második leghosszabb folyójának magyarországi szakaszának legszebb része – Budapesttel holtversenyben – a Dunakanyar, mely ugyan nem a Világörökség része, mégis páratlan látványt nyújt a természet szerelmeseinek.

Több olyan kilátópont is van, ahonnan gyönyörűen rálátni a kanyarulatra, a legnépszerűbb a Visegrádi Várból tárulkozik a szemünk elé. A Fellegvárban július második hétvégéjén kerülnek megrendezésre a Palotajátékok, amely az 1335-ös visegrádi királytalálkozónak állít emléket lovagi tornával és fáklyás felvonulással.

Visegrádon maradva szintén kötelező program a bobozás. A Nagyvillám sípályája mellett egy nyári és egy téli pálya is kanyarog, de az adrenalin szerelmeseinek inkább a canopyt ajánljuk. Az először Costa Ricában, esőerdő kutatás céljából kifeszített drótkötélpályán (zipline) való siklás közben a fák közül szemünk elé táruló panoráma különlegesebb érzést ad, mintha csak a Fellegvárból tekintenénk rá a Dunakanyarra!

Miután leereszkedtünk a visegrádi Duna-partra, érdemes kompra szállni és átmenni a túloldalra, Nagymarosra, ahonnan egy óra sétával feljuthatunk a Julianus barát kilátóhoz, és elkészíthetjük a kötelező panorámaképünket, ahonnan már rá is pillanthatunk a következő célpontunkra, melyhez vissza kell mennünk a Duna másik oldalára, ezt megtehetjük Zebegény olaszos belvárosának és a Dőry-kastély megtekintése után.

Miután átkeltünk a Dunán, vegyük célba Dömöst, ahonnan két lélegzetállító túraútvonalat tudunk nektek ajánlani. Az egyik a Rám-szakadékba vezet, a másik pedig a Prédikálószékhez. A Rám-szakadéknál – jó hülye név egy szakadéknak, annyi szent – helyenként csúszós sziklákon, nagyon szűk helyeken vezet felfelé az út, ám számos korlát és kötél segít a túra biztonságos teljesítésében. Nem éri meg kihagyni!

Dömösről egy rövid (2,5 km), ámde annál meredekebb útvonalon fel lehet kapaszkodni a 639 méter magas Prédikálószékhez, ahonnan jó időben tökéletesen rá lehet látni nem csak a Dunakanyarra és a Börzsönyre, de még a Tátra legmagasabb csúcsaira is. Ez a hely tipikusan olyan pontja a Dunakanyarnak, ahol könnyen rá lehet találni a sokak által keresett belső békére.

Aki még többet szeretne időzni a „magyar Vaskapu-szorosban”, Dömös és Visegrád között talál egy gokart pályát vagy elmehet a földrajzosok számára terepgyakorlatok által ismerős Pilismarótra vagy végső esetben a Szentendrei-sziget (Kisoroszi-sziget) csúcsánál – alacsonyabb vízállásnál – megmártózhat a Dunában, háttérben az egész Dunakanyarra

Hazatérésnek pedig ajánljuk a szárnyashajót, mellyel Visegrádról alig egy óra alatt vissza lehet térni a „nagy almába”.