Amsterdam – Gát az Amstelen

Manapság, az olcsó fapados járatok világában már a kispénzű diákok is megtehetik, hogy pár napra kiugorjanak európai fővárosokba nyaralni. De mit is érdemes megnézni Amszterdamban és hány napig érdemes maradni?

Amszterdamba a közvetlen repülőjáratok viszonylag drágák, még akkor is, ha fapados légitársaságot választunk, így jobban megéri Budapestről Eindhovenbe repülni.  Az eindhoveni repülőtér a pályaudvartól mindössze húsz percre van busszal. Amiatt sem kell aggódni, hogy ritkán járnak ezek a buszok, ugyanis a 400-as és a 401-es busz is – amelyek a városba visznek – körülbelül tíz percenként indulnak. A pályaudvarra érve automatákból lehet megvenni a vonatjegyeket. Emeletes vonatokkal lehet eljutni Amsterdam két vasútállomásának valamelyikére.

Van Gogh múzeum

Számomra a legjobban várt látványosság ez volt. A híres festő 200 festményét, sok rajzát, valamint a barátainak és a családtagjainak írt leveleit tekinthetjük meg a múzeumban. A gyűjtemény elrendezése volt az első, amely megfogott a kiállításban. A képek időrendi sorrendbe vannak állítva, a pontos történetük is le van írva, és az is, hogy van Gogh éppen milyen életszakaszában volt, amikor éppen azt festette. A munkájáról gyakran írt Theo-nak, a testvérének, így sokszor ezen levelek segítettek rekonstruálni, hogy a festő éppen milyen hangulatban volt. Nem csak van Gogh képei vannak kiállítva, hanem azon festők munkái is, akik hatottak a holland festő munkásságára. Ilyen Monet, Picasso vagy éppen Gauguin. Ha csak egy múzeumot nézünk meg Amszterdamban, én mindenképpen ezt ajánlom. Átfogó képet ad van Gogh életéről, műveiről és őrületéről. A múzeum megtekintése után remek program a kiállítás mögötti parkban sétálni. Jó időben lehet itt piknikezni, nagyon kellemes a hangulata.

amsterdam-the-bedroom-1500x850

Rembrandt ház

Érdemes megnézni a Rembrandt házat is ha már Amszterdamban járunk. A festő 1939-ben vette meg a házat és 17 évig élt itt. A városházához közel található múzeum rekonstrukciója pár éve fejeződött be, és éppen olyan állapotba állították vissza, mint amilyen akkor volt, amikor a híres festő itt lakott. A házhoz van csatolva egy modern épület, ahol Rembrandt használati tárgyait nézhetjük meg.  Nem csak az életébe nyerhetünk bepillantást, hanem abba is, hogy miként is éltek az emberek a XVII. században. Például, ami számomra meglepő volt, hogy dobozágyakban aludtak, amik meglehetően kicsik voltak, ugyanis mindenki ülve pihent, nehogy a fejébe zúduljon a vér és meghaljon.

Rembrandtplein-Amsterdam

Piros lámpás negyed

A Dam keleti oldalán található a De Wallen, azaz a piros lámpás negyed. Ezen utcák és sikátorok házaiban a kirakatok lilák, ibolya, piros és rózsaszín színben játszanak. Annak ellenére, hogy itt inkább az éjszakai élet jelentős, napközben is működik pár kirakat. A negyed kettősségét mutatja, hogy az Öreg templom éppen a közepén áll. Meglepő volt az számomra, hogy a földszinten egy lány unottan kelleti magát a férfiaknak, egy emelttel feljebb az ablaknál pedig egy idős házaspár a kései vacsoráját fogyasztotta élénk beszélgetés közben. Itt található Európa első Erotika Múzeuma is, amely három emeletet foglal el. A bejárat zárókövén ez olvasható: “Erős várunk nékünk az Isten”. Mivel egy templom is található a piros lámpás negyedben, így ezen csak a turisták akadnak fenn, a helyiek számára ez teljesen természetes. Nem kell aggódni, nyugodtan éjszaka is végig lehet menni az utcákon, ugyanis teljesen biztonságos.

redlight0715-moulin-rouge

Árak és közlekedés

Természetesen Hollandia sokkal drágább, mint Budapest, de azért lehet spórolni. Érdemes nem szállodába menni, hanem inkább lakást kivenni, ahol konyha van, így nem kell étterembe járni minden étkezéskor. A legjobb bolt kint az Albert Heijn, ami majdnem minden sarkon megtalálható. Itt mindenféle élelmiszer megtalálható, még sushi pult is van, ahol a frissen készült sushikat dobozolják be. Majdnem ugyanolyan árban van, mint itthon, csak sokkal finomabb, így a nyers halak szerelmesei itt megvehetik a vacsorának valót. Mi azalatt a négy nap alatt, amit a városban töltöttünk, nem használtunk tömegközlekedést, ugyanis a belvárosban laktunk és itt minden gyalogtávolságra van. Egyik nap azonban béreltünk egy tandem biciklit, aminek 24 órára 25 euró volt az ára. Mindenképpen érdemes biciklit bérelni, ugyanis teljesen más színben tünteti fel a várost. A város tele van velük, így kicsit helyinek érezhetjük magunkat a nyeregben.

ah-medewerkers-voeren-actie-in-amsterdam

Egyéb látnivalók

Mindenképpen érdemes csak úgy sétálgatni és nézegetni a házakat. Minden ház dől valamilyen irányba, ugyanis olyan szűkek az ajtók, hogy csigán húzzák fel a bútorokat költözés közben, és az ablakon adogatják be őket. Nem csak a piros lámpás negyedben vannak kirakatok, hanem nagyjából az összes fővárosi lakás egy kirakat. Az óriási ablakokon legtöbbször nincsenek függönyök és beláthatunk egy család mindennapjai. A szállásunk szomszédságában például egy fiatal házaspár élt egy fehér cicával, és este hat és nyolc között minden este tévéztek, a másik oldali szomszéd pedig folyton főzött, függetlenül attól, hogy délelőtt 11 óra volt vagy hajnali kettő.
Megéri eltekerni a Nemo Science Museum-ba, ugyanis itt remek a kilátás tiszta időben. Az éjszakai élet pezsgő, rengeteg Pub és Caffe Shop várja a bulira éhes vendégeket városszerte, így egyik este mindenképpen érdemes belevetni magunkat az éjszakai élet fergetegébe.

big_thumb_66501fba21d94f691004981be5cab177

Annak, aki megteheti, mindenképpen érdemes ellátogatni Amszterdamba, ugyanis az ottani embereknek teljesen más a világról alkotott képe, mint a miénk. Érdemes három-négy napot eltölteni itt, pihenni, múzeumokatlátogatni vagy éppen Caffee Shoppokban felejteni magunkat pár órára.