Pillanatragasztó

Tóth Krisztina könyve, a Pillanatragasztó 2014-ben jelent meg a Magvető kiadó kiadásában. A kötet huszonöt groteszk novellát tartalmaz, ami nem véletlen, utalhat arra, hogy a szerző az első könyvét 25 toth_krisztina-001évvel ezelőtt jelentette meg – történetek pillanatfelvételek Magyarország elmúlt huszonöt évéből.

A könyvben visszatérő elemek a tiltott szex, a halál, az erőszak és a belefásultság. Tudom, hogy ez nem a legjobb kedvcsináló, de Tóth Krisztina karakterábrázolásával, történetvezetésével és finom humorával eléri, hogy a könyve a letehetetlen kategóriába tartozik.

A könyv címe utalhat arra, hogy a novellák különálló egységek, amiket a köteten kívül semmi más nem tart össze. Vagy utalhat az ugyanezt a címet viselő novellára, amiben a főszereplő egy halott férfi miatt fennálló problémára keres ideiglenes, látszatmegoldást. Ez utóbbi problémamegoldás jellemző még más novellákra is a könyvben, például a Doors-ra, A kulcs-ra, az Ahogy eddig-re és az Utószezon-ra. Általában a látszatmegoldások a megcsalásban, máson történő düh/frusztráció levezetésében merülnek ki. További érdekesség a könyvben az intertextualitás. Tímár Zsófi muskátlija megidézi a Mikszáthtól ismert Tímár Zsófi özvegységét, A Játszódjatok! az Édes Annát (hiszen kinek is kéne a piskóta?) és a Földlakó Karinthy Arabelláját.