Prága – Az arany városa

Prága Csehország fővárosa, ami a Moldva (Vltava) két partján fekszik. A város arannyal való asszociációjára két elmélet is van – vagy az alkimisták tevékenysége miatt vagy I. Károly miatt, aki arannyal vonatta be a prágai vár tornyait. Nevét állítólag azokról a zúgókról (csehül: práh) kapta, amelyeken nagy robajjal folyt át a víz a város közepén.

Prága népszerű úticélnak számít Magyarországról, ugyanis az oda indított járatok nagyon hamar megtelnek. Viszonylag egyszerű kijutni vonattal és busszal is – bár az árakban elég nagy különbség figyelhető meg – ugyanis a vasút sokkalta drágább. Mi busszal mentünk, ami hét és fél órás volt két közbülső megállóval együtt. Sajnos fapados repülőjáratot nem indítanak. I. József 1784-ben egyesítette Prága addig különálló részeit – az Óvárost, az Újvárost, a Kisoldalt és a Hradzsint.

pr4

Az Óváros (Staré Město) Prága közepén fekszik. Itt járva le sem lehet tagadni, hogy a 10. század elején épült ugyanis kis zegzugos szűk utcákban bolyonghatunk. Rengeteg történelmi jelentőségű látnivalót fedezhetünk fel:

  • Óvárosi tér, amelyet gótikus, reneszánsz és barokk épületek vesznek körül. Itt látható az Orloj is a Városháza oldalában, ami minden óra egészkor kis órajátékkal örvendezteti meg a turisták tömkelegét.
  • A Lőportoronytól (Prašná Brána) indult annak idején a koronázási menet a várba.
  • Ami kissé eltér a szokásos látnivalóktól és eléggé kontrasztban van a környék történelmi jellegével az az Apple-múzeum. Ez a legkomplexebb, legértékesebb Apple gyűjtemény, ahol rengeteg eredeti “ereklyével” ismerkedhetünk meg.

esk-republika-czech-republic-czech-czech-republic-praha-prague-prague-town-star-msto-stare-mesto-staromstsk-nmst-old-town-square-tnsk-chrm-tyn-church-sky-clouds-rain-people-house-buildings

A Zsidóváros (Josefov) az Óvárostól északra helyezkedik el. Nevét II. Józsefről kapta, a liberális szellemisége miatt. Legfontosabb látnivalói a Maisel-zsinagóga, Pinkász-zsinagóga, Régi-új zsinagóga, Magas zsinagóga, Régi zsidó temető, Iparművészeti Múzeum és Franz Kafka szülőháza. Mi a mostani látogatás alkalmával nem barangoltunk itt, mert már korábban felfedeztük magunknak. Első prágázóként érdemes ellátogatni ide!

20100416090501_26

Az Újvárost (Nové Město) I. Károly (IV. Károly Német-Római császár) alapította 1348-ban. Ennek a központja a Vencel tér (Václavské náměstí), amit délről a Nemzeti Múzeum (Národní muzeum) zár le. Továbbá még itt található a Reprezentációs ház (Reprezentační dům hlavního města Prahy), a Nemzeti Színház (Národní Divadlo) és az újvárosi városháza.

14328-praha-vaclavske-namesti-sametova-revoluce-1200x900

A Hradzsin (Hradčany) tulajdonképpen a várnegyedet takarja. Most amikor voltunk a barokk várban, akkor a terrorveszély miatt minden egyes turistát átkutattak, úgyhogy a csúcsidőben kb. kétórás sorban állásra lehet számítani, ha délután 3 vagy 4 felé mész, akkor viszont 5-10 perc alatt be lehet jutni. Ha az utóbbit választod, akkor vedd figyelembe azt, hogy a látványosságok (Szent Vitus-székesegyház, Királyi Palota, Szent György-bazilika és kolostor, Arany utcácska és Daliborka torony) délután ötkor zárnak. A várban gyönyörűen gondozott kertekben lehet andalogni.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Az Óvárossal szemben, a Moldva túlpartján fekvő Kisoldalra a Károly-hídon át juthatunk el a zizkovksy_vysilaclegkönnyebben. Itt a 18. századi épületek változatlanul maradtak fent. Az apró utcácskák közül a személyes kedvencem egy étterembe vezet és egy lámpa irányítja a forgalmát, ugyanis olyan szűk, hogy két ember nem fér el egymás mellett benne A kisoldali Petřin-hegyre sikló visz fel, itt áll az Éhségfal, a Csillagvizsgáló és egy kilátó.

További érdekes látnivaló még a 216 méter magas TV torony (Žižkovský vysílač), ami már nem a városközpontban helyezkedik el. Kissé bizarr módon kisbabák másznak fel a modern épületre. Itt számtalan lehetőség közül lehet válogatni – gyönyörködhetsz a panorámában, ehetsz az étteremben vagy akár lakosztályt bérelhetsz.