Medveotthon – Ahol az állatok boldogan élnek

Ki ne hallott volna a Veresegyházi Medveotthonról? Biztosan sokan jártatok is már ott, azonban akadnak, akik még nem voltak ezen az egyedülálló helyen. Itt nem az állatok vannak a látogatókért, hanem éppen fordítva: mi kényeztethetjük a macikat.

A veresegyházi Macipark a helyi Önkormányzat és az Állatvédő Világszervezet összefogásával jöhetett létre. A létesítmény először 1998-ban fogadott be, addig rossz körülmények között elő macikat. Mára már az ország minden részéről és még külföldről is érkeznek ide állatok. De nem csak medvékkel találkozhatunk ám ebben az állatkertben. Van itt farkas, mosómedve, ormányosmedve és rénszarvas is. Ha meguntuk a négylábúakat, akkor érdemes megfigyelni a hely madárvilágát is. Az etetés idején csak úgy nyüzsögnek a hollók, varjak, egerészölyvek és a vércsék.

6a12beab309ebe1299f73b9bca4f11fb

Ha ellátogatunk a Medveparkba, nem kell azon aggódnunk, hogy névtelen, és arctalan macikat tömünk mézzel, ugyanis mindegyiküknek van neve, és a gondozóik mindent tudnak a viselt dolgaikról! Ott van Döme, aki az elsők között került oda egy ócsai kutyamenhelyről. Ő a legbarátságosabb ottlakó, szóval nála érdemes elsőként a mézzel próbálkoznotok. Ella és Bella ugyanakkor került a Maciparkba, mint Döme, ők jóval kisebbek és jugoszlávok. De nem csak állatkerti macik vannak ám ott, képviselteti magát a nemzetközi filmes sztárvilág is. Találkozhatunk Brumival, a híres színésszel, kit a Lutra, a vidra című természetfilmből ismerhettek. Zsuzsika az európai barnamedve is itt él. Ő a Csipkerózsika sztárja, de csak egy filmes színésznő. Apró termete ne tévesszen meg senkit, nem kis bocs.

A maciknak az állatkert tizenkét kellemes barlangot, valamint két tavat biztosít, ahol nem csak inni, hanem játszani is tudnak. Rendelkezésükre áll erdős terület is, ahol elbújhatnak, vagy akár hűsölhetnek az árnyékban. Az állatkert évről-évre szépül, már van kismozdony, sőt látványlift is, de azt hiszem mindenki kedvence az, amikor a saját kezünk és természetesen egy fakanál segítségével mézzel etethetjük meg a macikat. Azt javaslom, ehhez otthonról vigyetek mézet, mert ott drágább a boltinál.

A Medvepark dolgozói arra is figyelnek, hogy az állatkert izgalmas legyen. Rengeteg program van, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Október 9.-én, az állatok világnapja alkalmából családi napot tartanak, ahol többek között lehetőség lesz a Magyar Környezetgazdálkodási és Vidékfejlesztési Társaság, ragadozó madarakról szóló előadását is meghallgatni. A programokról érdemes az állatkert honlapján tájékozódni.

A Macipark 25 kilométerre található Budapesttől. Áraik igen kedvezőek: a felnőtt jegy 800 Ft, parkolni pedig egy egész napra 300 Ft-ba kerül. Ha szeretnétek kipróbálni a maciliftet, akkor hétvégén menjetek, vagy jelentkezzetek be előre. Ha még idén látni szeretnétek a maciparkot, jobb ha siettek, mielőtt megkezdik téli álmukat!