Három gondűző látnivaló Budapesten

Lassan itt a nyár. Mi, diákok nemcsak abból jöttünk rá az évszakváltásra, hogy rövidülnek a szoknyák és vékonyodnak a kabátok, hanem a reggeli gyomorgörcsből is, hiszen egy hét múlva kezdődik a vizsgaidőszak.

Persze úgy érezzük, hogy sosem lesz vége (pedig még el se kezdődött), vagy ha igen akkor azt már csak a könyv fölött gubbasztó szikkadt holttestünk éli meg, de tapasztalatból mondom: túléljük mind. Mit is csináljunk majd amikor ránk szakad a nagy szabadság? Összeszedtem nektek három helyet, amit érdemes megnézni Budapesten.

  1. Rudas fürdő

Képzeljük el, hogy vége van a vizsgáknak, és persze mindegyik sikerült, azonban ez megviselte az amúgy is tépázott idegrendszerünket. Ilyenkor nincs is jobb, mint a meleg vízben áztatni magunkat. A Rudas fürdő erre éppen alkalmas, ráadásul mehetünk éjszakai fürdőzésre pénteken és szombaton is. Maga az épület gyönyörű, egy része a török hódoltság idejéből maradt ránk. A fürdőnek van saját fedett úszómedencéje, és Budapest legmelegebb gyógyvizes uszodája is itt van. Persze az úszócsarnokban szauna is található. Az épület egy másik részében van a gőzfürdő. Itt található a 42 °C-os medence valamint további három melegvizes és egy langyos, valamint egy hidegvizes medence.  A Martinovics összeesküvés leleplezése után a résztvevők közül néhányan itt vetettek véget az életüknek, valamint a 19. században is divatos helyszín volt a Rudas az öngyilkosok körében.

DSCF1674

 

  1. Mátyás- templom

A Budavári Nagyboldogasszony-templom gyönyörű, nagy történelmi múltra visszatekintő műemlék templom. A templomot 1015-ben alapította Szent István király. Persze ez legenda, ugyanis a templomot IV. Béla uralkodása idején emelték. A későbbi uralkodók rendre változtattak rajta valamit, hol kisebb, hol nagyobb dolgokat. A Mátyás-templom nevet Mátyás királyról kapta, aki két esküvőjét is itt tartotta meg. Nem csak a szépsége miatt érdemes meglátogatni a templomot, hanem a hangversenyek miatt is, hiszen a templom kitűnő akusztikával rendelkezik.

Matthias_Church,_Budapest

 

  1. Szabadság híd

Biztos furcsának tűnhet, hogy ezt a látnivalók között említem, ugyanis sokan heti rendszerességgel kelünk át ezen a hídon. A mindennapok rohanásában sokszor elfelejtjük megcsodálni a lenyűgöző látképet, ami erről a hídról fogad minket. A híd szerkezete lehetővé teszi, hogy pár szerencsés (sajnos kevés a hely) leüljön, és egy üveg bor mellett csodálhassa a kilátást. Ezt a hidat, mely Budapest legrövidebbike, 1896-ban adták át Ferenc József személyes jelenlétében, amely 1946-ig az ő nevét viselte. A Margit hidat 1876-ban építették, de a növekvő forgalom miatt a főváros vezetése úgy döntött, hogy szükség van még egy hídra, amely összeköti Budát Pesttel. Feketeházy János rácsos fémszerkezettel képzelte el a hidat, de úgy alkották meg, hogy a kor legdivatosabb típusára, a függőhídra emlékeztessen. A kapuzat pilléreken nyugszik, melyeket Nagy Virgil tervezett. Akkoriban a világítást elektromos-, illetve gázlámpákkal oldották meg.

the Liberty Bridge (sometimes Freedom Bridge) in style Art Nouve