Dorian Gray arcképe

1890-ben került először kiadásra Lippincott’s havi magazinjában Oscar Wilde regénye, amiteljes mértékben beleillik a romantika időszakába. Ennek megfelelően meglehetősen borongós, filozofikus, dekadens, és megjelennek benne a természetfeletti elemek.

A történet egy fiatalember, Dorian Gray körül forgó kavalkád eseményeit mutatja be. A fiatal bekerül a társas életbe, és találkozik Basil Hallwarddal és Lord Henry Wottonnal. Basil egy ízig vérig művészlélek festő, aki egy festményen megörökíti Dorian fiatalságát.

A fordulat akkor következik be, amikor Dorian azt kívánja, hogy bár megtarthatná fiatalságát, sármját az idők végezetéig. Kívánsága teljesül, attól a naptól egyetlen percet sem öregedik. A festmény azonban nem csak a korosodását mutatja, hanem a folyamatos kicsapongó életmódot és a lelkében történő változásokat is.

Dorian maga, a fejlődő és alakítható fiatalság jelképében van jelen. Eleinte semmiről sem tud, nem ismeri a „nagybetűs életet”. Nincs tisztában a saját képességeivel és lehetőségeivel. Egészen addig, amíg Lord Henry Wotton be nem lép az életébe.  Innentől egy negatív személyiségfejlődést figyelhetünk meg nála, egészen az utolsó pillanatig. Ekkor katarktikusan szembesül saját cselekedeteivel és viselkedésével.
Lord Henry, a befolyásoló tényező, aki bár kedvesnek, barátságosnak tűnik, valójában lelkiismeret nélkül tesz meg bármit, amihez a kedve tartja. Komoly hatással van Dorianra, aki felnéz rá műveltsége és tapasztalatai alapján, de nem tudja eldönteni (nem is nagyon akarja), hogy az ő „tanításai” jók-e vagy rosszak. A műben megjelenő etikai és filozófiai kérdések feszegetésekor természetesen ő áll a középpontban. Az ő jelenléte folyamatosan érezhető a cselekmények során, még akkor is, hogyha nincsen jelen. Nem főszereplő, mégis olyan, mintha folyamatosan ott lenne, mint egy árnyék, aki végigkíséri és élvezi Dorian érzékek általi kiteljesedését.

A borongós, melankolikus hangulatára való tekintettel ajánlott egy esős tavaszi napon, meleg teával és takaróval olvasni. Csak azoknak ajánlott azonban, akik meg tudnak birkózni az igazi ködös, nehéz Londoni hangulattal, a borzongató történésekkel, amelyek a háttérben történnek, miközben mindenki képmutatóan boldog.
Értékelésem: 4 cikk színházban vásárolt mandarin

Puskás Júlia

puskas.julia@nyuz.elte.hu